تفاوت کد با استاندارد
یکی از مواردی که دوستان در پروژه با آن برخورد می کنند این است که گاهی به یک دستورالعمل “استاندارد” می گویند و برای دیگری ” کد” گفته می شود و در اینجا سوالی پیش می آید که تفاوت کد با استاندارد چیست؟ برای توضیح این موضوع بایستی در مورد انواع مدارک پایپینگ شناختی داشته باشیم که در زیر توضیح دادیم و از این توضیحات تفاوت بین کد با استاندارد را تشخیص خواهید داد.
مدارک پایپینگ
اصولا مدارک رسمی پایپینگ به سه دسته تقسیم می شوند: ۱- کدها، ۲- استانداردها ۳- پیشنهاد های اجرایی و ۴- مدارک پروژه
کدها (CODES)
کدها (CODES) یا در فارسی نظام نامه ها، دستورالعمل طراحی، اجرا، نصب و بازرسی هستند و با قوانین کشور تدوین کننده سازگارند و هرگونه تغییر در آن بحث قضایی در پیش دارد و بایستی نسبت به این موضوع پاسخگو بود. معروفترین کد در پایپینگ، ASME B31-3 برای process piping یا پایپینگ فرایندی است.
استانداردها (Standards)
استانداردها به بیانی، زبان مشترک میان سازندگان و استفاده کنندگان اقلام یا قطعات پایپینگی می باشند. به صورتیکه برای هر قطعه یا کالای مورد استفاده در پروژه، یک استاندارد با شمارۀ مخصوص وجود دارد. در استانداردها جنس، ابعاد، روش تولید و تلرانس و ویژگی های مکانیکی هر قطعه یا کالا، به تفصیل بیان شده و خریدار می تواند با مشاهده شماره استاندارد ساخت هر قطعه روی آن، به ویژگی های آن پی ببرد و تمامی مشخصات آن را دریافت کند و زبان مشترکی برای قطعه و کالا در پروژه ایجاد کند و طراحان نیز از این زبان مشترک برای طراحی و سفارش خرید استفاده کنند و همچنین کارخانه های تولیدی نیز بتوانند از این مشخصات برای تولید یک سری محصولات استانداردی بهره ببرند. به عنوان مثال در ایران استاندارد پذیرفته شده برای لوله های درزدار API 5L یا برای فلنج ها ASME B15-6 می باشد که این موضوع برای تمام طراحان پروژه و تولیدکنندگان یکسان می باشد.
پیشنهادهای اجرایی (RECOMENDED PRCTICES)
پیشنهادهای اجرایی (RECOMENDED PRCTICES) مدارکی است که از سوی همان موسسه های تدوین کنندۀ استانداردها و کدها برای بهره وری بهتر و یا ایجاد کیفیت و استفاده مناسب، تولید و منتشر می شود ولی چیزی که حائز اهمیت است اینه که عمل به آنها اختیاری است. مثلا API 656 در مورد نصب پمپ ها یک پیشنهاد اجرایی است. با این حال اکثر فعالان به توصیه های آن عمل می شود.
مدارک پروژه
مدارک پروژه مختص همان پروژه است و توسط شرکت های طراح و براساس شرایط محیطی آن پروژه، خوراک (مواد اولیه)، سلایق کارفرما و صلاح دید مهندسان طراح، تهیه و تنظیم می شود و در دیگر پروژه ها به دلیل تغییر شرایط و خواص کاری و ماهیت آن پروژه، اعتباری ندارد مگر با اجازه و بررسی و تایید شرکت مشاور.
۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
کد با استاندارد بنظر من تفاوتی نداره و هر دو الزامات طراحی یا اجرایی هستن که بصورت حداقلها عنوان میشه و نباید از اونا عدول کرد . ASME or API همگی خط کشهای طراحی و اجرای یک فرآیند یا فعالیت خاص هستند .
ممنون از نظرتون