اسپلیت تی با گایدبار – Split tee with Guide Bar
بعد از اجرای خط لوله معمولا نیاز داریم که انشعاباتی برای اهداف مختلف از این خط داشته باشیم. زمانی که بخواهیم از یه خط لوله انشعاب بگیریم معمولا از سه راهی (مساوی یا نامساوی بستگی به سایز انشعاب) استفاده میکنیم. در اجرای سه راهی نیاز است که خط بریده شود و سه راهی جوشکاری و نصب گردد بنابراین باعث قطعی مسیر خط و در نتیجه هزینه های زیاد توقف تولید می شود همچنین ممکن است بدلیل مسایل مختلف امکان قطع مسیر خط نباشد لذا برای این مورد از اسپلیت تی ( اسپلیت تی با گایدبار – split tee with guide bar و یا بدون گاید بار ) ، استفاده می کنیم تا از توقف جریان گاز جلوگیری شود.
اسپلیت تی به صورت دو تکه ساخته می شود و بر روی لوله قرار میگیرد و با استفاده از جوشکاری به خط لوله متصل می شود.
توجه: جهت اطلاع از کلیات عملیات هات تپ می توانید از پست تئوری اجرا و استاندارد عملیات هات تپ استفاده کنید.
طراحی و ساخت اسپلیت تی
طراحی و ساخت اسپلیت تی بدلیل تحت فشار بودن بسیاز حائز اهمیت است و با استفاده از داده هایی مثل فشار اسمی و واقعی خط، میزان خوردگی و فرسودگی لوله، سایز لوله، سایز انشعاب گیری، دما، ضخامت و جنس لوله، نوع سیال و نوع محیط و… با استفاده از نرم افزارهایی نظیر catia و solidworks طراحی می شود. اسپلیت تی ها معمولا از سایز ۶ اینچ تا ۵۶ اینچ ساخته می شوند.
استاندارد طراحی
اتصال اسپلیت تی مطابق با استاندارد ANSI /ASME B31.8 ,B 31.1, B31.2, B31.3 و در کلاس های از Class 150 تا Class 900 طراحی می گردد. برای کلاس های کاری بزرگتر هم ممکن است طبق درخواست کارفرما تولید شود که نیاز به محاسبات خاص خود دارد.
استاندارد خرید
بازرس فنی جهت خرید اسپلیت تی از استاندارد IGS به شماره IGS-M-PL-033 استفاده می کنند.
مشخصات فنی خرید اتصال سه راهی انشعاب گرم
Hot Tapping Split Tee
انواع اسپلیت تی
اسپلیت تی ها انواع متخلفی دارد که با گاید بار ( with Guide bar) (اسپلیت تی با گایدبار – split tee with guide bar) و بدون گاید بار ( without Guide Bar ) ساخته می شود. به طور عمومی برای انشعابات از نصف قطر لوله اصلی به بالا، از گایدبار استفاده می کنند و برای انشعابات با سایز کمتر از نصف قطر لوله اصلی، بدون گایدبار ساخته می شود. گاید بار برای جلوگیری از گیر افتادن پیگ و یا انحراف آن در هنگام عملیات پیگ رانی، تعبیه می شود که در شکل زیر می توانید یک نوع گایدبار مربوط به اسپلیت تی ۱۶*۴۲ را مشاهده کنید.
گاید بار بوسیله تعدادی پیچ در طرفین فلنچ به اسپلیت تی متصل می شود و برای هات تپ باید این گاید بار خارج شود و بعد از اتمام عملیات دوباره بوسیله دستگاه هات تپ از داخل وارد ونصب گردد. در فیلم زیر متصدی قبل از هات تپ، در حال باز کردن پیچ های گاید بار می باشد.
نصب اسپلیت تی
برای نصب اسپلیت تی بدلیل سنگین بودن، باید از چرثقیل استفاده شود لذا فیت آپ و تنظیم آن بسیار مشکل است. برای نصب حتما باید عایق لوله در زیر آن برداشته شود و کاملا صیقلی و بدون کثیفی باشد تا در هنگا جوشکاری مشکلی پیش نیاید. اگر عایق در زیر اسپلیت تی باقیمانده باشدف در هنگام جوشکاری، عایق روان شده و وارد حوضچه مذاب می شود و در نتیجه باعث ترک جوش خواهد شد لذا تمیزی زیر اسپلیت تی بسیار حائز اهمیت است.
در هنگام فیت آپ کردن اسپلیت تی باید با استفاده از “تراز” حتما اسپلیت تی در جای خود و در موازات افق و عمود ( جهتی که انشعاب گرفته می شود) قرار گیرد تا هنگام عملیات هات تپ باعث ضربه و صدمه به اسپلیت تی نشود.
جهت مشاهده یک نمونه نصب اسپلیت تی با گایدبار – split tee with guide bar می توانید پست ” نحوه اجرای عملیات هات تپ – بخش اول ” را مطالعه کنید.
۸ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
جناب آقای معین الدین توکل ســـلام،
بااحتــــرام، لطفاً راهنمایی بفرمایید که برای انشعاب ۸ اینچ گرفتن از خط ۵۶ اینچ گاز LIVE بافشار PSI 1400 از چه نوع HOT TAP می بایست استفاده گردد؟
آیا ملزم به استفاده از HOT TAP می باشیم یا اینکه روشهای دیگر نیز وجود دارد؟
ارادتمند.
درود با این فشار حتما بایستی هات تپ انجام بشه
جناب آقای معین الدین توکل ســلام،
بااحتــرام، لطفاً راهنمایی بفرمایید که برای انشعاب ۸ اینچ از خط گاز ۵۶ اینچ از چه شیوه ای استفاده می گردد؟؟؟
ارادتمند.
درود بستگی دارد به وضعیت کار ولی می شود از R.P. یا اسپلیت تی بسته به محاسبه و شرایط لوله استفاده کرد
باسلام و ارادت.لینک های نحوه اجرای عملیات هات تپ بخش اول و دوم مشکل دارد .باتشکر
درود
در حال بررسی هستیم و اگر مشکلی باشه برطرف خواهیم کرد
پیشرفت مهندسین وتکنسین های ایران عزیزمان روز افزون شود ودر راسته علوم گازی ونفتی افتخار افرین تر گام برداریم
سپاسگزارم از شما