مفهوم SDR
یکی از موضوعاتی که در بحث لوله های پلی اتیلن گازرسانی و در سطح کلی لوله های پلی اتیلن آبی و گازی مطرح می شود عدد و مفهوم SDR می باشد که این عدد به چه مفهومی است. در اینجا می خواهیم این موضوع را بررسی کنیم و برایتان شرح دهیم.
میزان تحمل فشار در لوله و اتصالات پلی اتیلن با عنوان SDR تعریف شده است ، به بیان دیگر فاکتور یادشده ، رابطه بین فشار، قطر و ضخامت می باشد ، در مورد مشخصه SDR موارد زیر میبایست مورد توجه قرار گیرند:
Pipe SDR
این مشخصه نسبت قطر خارجی به ضخامت لوله بوده که با میزان تحمل لوله در برابر فشار سیال درون آن ارتباط دارد.
ضخامت / قطر خارجی لوله =Standard Dimension Ratio (SDR)
با توجه به این رابطه ، برای دو نمونه لوله های با قطر خارجی برابر، هرچه SDR بیشتر باشد، لوله دارای ضخامت کمتری بوده ، در نتیجه فشار کمتری را تحمل می نماید .
Design SDR ( for fittings )
این مشخصه نیز مانند لوله ، نسبت قطر خارجی به ضخامت اتصال است که با میزان تحمل اتصال در برابر فشار سیال درون آن ارتباط دارد.
بدین معنا که وقتی لوله درون اتصال قرار گیرد، بخشی از اتصال ( خارج از fusion zoon ) که در برگیرنده لوله نیست ، تحت فشار مستقیم سیال قرار میگیرد لذا ضروری است که مشخصه SDR در خصوص اتصال نیز بکار رود.
Applicable SDR fusion range of pipe
این فاکتور مشخصه SDR لوله هایی است که اتصال مورد نظر می تواند با آنها جوشکاری شده و استفاده گردد ، به عنوان مثال برای اتصالی که بر روی آن با SDR Design = 7 – ۱۳٫۶ درج گردیده ، این معنا را می رساند: که طراحی اتصال مذکور به گونه ای است که برای لوله های با SDR های ۷ الی ۱۳٫۶ مناسب می باشد .
جداول زیر، بر گرفته شده از استاندارد EN 1555 – ۳ (۲۰۱۰) ، رابطه بین ضخامت لوله و اتصال در SDR و PE های متفاوت را نشان داده و شرایط استفاده از آنها را بطور کلی بیان می نماید.
دانلود استاندارد های مرتبط
دانلود استاندارد BS EN 1555-3 – ۲۰۱۱
دانلود IGS-M-PL-014-1(3) – ۲۰۱۵
نکته مهم
طبق استاندارد IGS-M-PL-014 و دستور العمل های ابلاغ شده ، لوله های SDR13.6 فقط با PE100 و برای قطرهای ۹۰mm و بالاتر قابل استفاده می باشد.